Džiovinimas yra vienas iš paprasčiausių ir efektyviausių konservavimo būdų. Tačiau norint tokiu būdu išsaugoti miško grybų skonį ir maistines savybes, reikėtų nepamiršti daugelio svarbių taisyklių.
Džiovinti tinkami beveik visi miške rasti grybai. Dažniausiai išdžiovinti jie panaudojami sriuboms, padažams ir troškiniams pagardinti.
Kazlėkų, šilbaravykių, kelmučių gerbėjai turėtų žinoti, kad išdžiūvę jie pajuoduoja. Nors jie neatrodo švieži, jie išlaikys savo skonį ir aromatą, todėl puikiai tiks įvairiems patiekalams. Nerekomenduojama džiovinti Voveraičių, nes džiovintos jos tampa neskoningos, jei norite jomis mėgautis ilgiau, geriau jas pamarinuokite.
Kaip džiovinti baravykus?
Norėdami visiškai išdžiovinti grybus, pirmiausia turėtumėte patikrinti, ar jie nėra sugedę, sutrumpinkite stiebus, nuvalykite purvą ir nusausinkite.
Rekomenduojame nepalikti grybų, kurie ilgą laiką bus džiovinami vandenyje. Vietoj daug vandens rinkitės drėgną skudurėlį, kuris gali kruopščiai išvalyti. Tokiu būdu grybai neišsipūs ir išlaikys daugiau naudingų savybių.
Grybų džiovinimas kai kuriems žmonėms gali būti gan sudėtingas, todėl verta išbandyti šiuolaikines priemones. Tunelių džiovyklos yra ypač naudingos džiovinant grybus. Juose grybai dedami ant padėklo, esančio tinklelio apačioje, ir ant jo pučiamas karštas oras. “Pasiruošę grybus žiemai specialioje džiovyklėje, sutaupysite daug laiko. Nors šie prietaisai yra įvairių dydžių, standartinėje džiovyklėje telpa 7-8 kg grybų. Be to, galite paruošti ir kitų produktų žiemai -uogų, vaisių ar įvairių žolelių.
Kitas metodas, kuriam nereikia jokios specialios įrangos, yra džiovinimas orkaitėje. Tiesiog supjaustykite grybus plonais griežinėliais, padėkite juos ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir pašaukite į orkaitę.
Norėdami paruošti grybus džiovinimui, įkaitinkite orkaitę iki 40 ° C, džiovinkite apie dvi valandas. Tada apverskite juos ir palikite tą patį laiką. Vėliau pakelkite temperatūrą iki 60 ° C ir išdžiovinkite apie valandą. Palaikyti šią temperatūrą yra labai svarbu, nes esant aukštesnei temperatūrai grybai ima juoduoti. Visada laikykite orkaitės dureles šiek tiek atidarytas.
Kaip sandėliuoti džiovintus grybus?
Džiovinti grybai turėtų būti laikomi uždarytame tamsaus stiklo inde, maždaug 10–12 laipsnių temperatūroje. Jie taip pat gali būti laikomi polietileno maiše, tačiau jis turėtų būti dedamas į ypač sausą ir tamsią patalpą.
Džiovintų grybų nelaikykite per ilgai. Jie geriausia išlaiko savo maistines savybes 1–2 metus, po to palaipsniui praranda savo skonį ir aromatą.